rOndreis
Brazilië.com
Nederlandstalige service in Brazilië Elke rondreis aanpassen naar wens Luxe rondreizen en aanbiedingen
 

Beste reistijd om naar Brazilië te reizen

Brazilië is het hele jaar door een perfect land om te reizen. Het klimaat in Brazilië en dus ook de flora & fauna verschillen per regio door de verschillen in hoogte en de lange kust. Brazilië ligt vrijwel helemaal onder de evenaar en daardoor zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die bij ons. De onderlinge verschillen tussen de seizoenen zijn echter weer veel kleiner dan bij ons.

Er zijn 5 verschillende klimaatzones.
 
 

1. Amazone en omgeving

In het equatoriaal klimaat dat hier heerst, vind je dichte regenwouden omdat het er het hele jaar regent en er geen bepaalde drogere periode is. Het is er ook nooit winter.
Omdat het meestal bewolkt is in deze zone, komt de temperatuur vrijwel nooit hoger dan 33⁰C, en ligt die meestal prima tussen de 25⁰C en 28⁰C graden. 's Nachts kunnen temperaturen wel flink dalen.
 
 

2. Grootste deel Centraal Brazilië en middelste deel Noordkust

Een afwisselend vochtig en droog tropisch klimaat met redelijk constante temperaturen het hele jaar door. Het enige verschil tussen de seizoenen is hier eigenlijk de hoeveelheid regen. De periode van mei tot september is de drogere. De temperatuur ligt er het hele jaar door rond de 30°C, met natuurlijk een flink hogere luchtvochtigheidsgraad in de natte periode. In de Pantanal kan het in de zomer (november - februari) erg heet zijn. Bovendien valt daar dan de meeste neerslag en om de meeste wildlife te spotten is juist de droge periode (mei - oktober) de beste tijd om een bezoek aan de Pantanal te brengen.
 
 

3. Het achterland van het noordoosten van Brazilië

Dit gebied heeft minder regen dan het eigenlijk nodig heeft, maar niet zoveel minder dat het een woestijn wordt.

Het houdt het midden tussen woestijn en regenwoud en de vegetatie bestaat uit winterharde struiken en grassen in plaats van bomen. Temperaturen zijn er hoog, met jaarlijkse gemiddelden tussen de 20⁰C en 28⁰C en maxima van rond de 40⁰C.
 
 

4. De kust van Recife tot Rio de Janeiro

Langs dit lange smalle stuk kust van Brazilië heerst een tropisch zeeklimaat met koele zomers en warme winters, hoewel de temperatuurverschillen door het jaar heen niet erg groot zijn. Het hele jaar door valt er neerslag: in het noorden van de kuststrook valt de meeste regen in van mei tot augustus en in het zuiden regent het meer door het hele jaar heen met een iets drogere periode van november tot april.
In de hele kuststrook is de maximumtemperatuur nooit extreem hoog, maar kan de combinatie met een hoge luchtvochtigheid vooral ‘s nachts wel eens wat klam zijn. Overdag waait er vaak een prettige zeewind. Ook de minimumtemperaturen zijn vrij constant en het is er ook ’s nachts nooit echt koud.
 
 

5. Ten zuiden van Rio de Janeiro

Een subtropisch zeeklimaat: het is er warm, maar niet zo warm en vochtig als de tropische gebieden. De winters zijn zacht, maar niet koud genoeg voor echte sneeuw of vorst. Afhankelijk van de hoogte boven zeeniveau verschilt ook de hoeveelheid regen in het gebied. Het is er ‘s zomers gemiddeld ± 30⁰C en 's winters ± 18 graden. De temperatuur kan bij buien soms heel snel dalen en dan kan het enkele dagen onafgebroken regenen.
 
 

Beste reistijd Brazilië

Seizoen- Zomer- Temperatuur- Regentijd- Lente- Regenseizoen- Individuele rondreis- Winter- Weer- Herfst- Vakantie